HO Link-conferentie in Papendal opnieuw een groot succes

HO Link-conferentie in Papendal opnieuw een groot succes

Op 5 en 6 juni vond de HO Link plaats in Papendal, een tweedaagse conferentie, georganiseerd door DUO en Stichting Studielink. Dinant Kasper, consultant bij Progress Onderwijsondersteuning, was erbij en vertelt hoe hij de conferentie heeft ervaren.

HO Link, wat is het?

HO Link is een tweedaagse conferentie, georganiseerd door DUO en Stichting Studielink, en is een ontmoetingsplaats waar allerlei partijen rondom onderwijsondersteuning en informatievoorziening de nieuwste ontwikkelingen en ervaringen delen. Het thema dit jaar was ‘Grenzeloos studeren’: hoe zorg je voor veilige, betrouwbare, onafhankelijke en kwalitatief hoogwaardige oplossingen om de studentreis goed te laten verlopen, in een wereld met een toenemend aanbod van digitaal onderwijs en leermiddelen? Het hele programma was opgezet rondom de thema’s maatwerk en diversiteit, erkennen en waarderen, beleid en uitvoering en innovatie en technologie.

Informatiemarkt

Op de informatiemarkt deelden verschillende leveranciers van onderwijsgerelateerde oplossingen hun producten en diensten. Wij van Progress Onderwijsondersteuning deelden samen met Educator – beiden onderdeel van Breens Network – een stand. Onze buren van Sdu hadden het briljante plan opgevat om een stroopwafelkraam in hun stand op te nemen. Dat zorgde uiteraard voor de nodige extra aanloop – waarvoor dank –, maar na twee dagen waren we zelf ook gekarameliseerd door de geur. Hoe dan ook: het was fijn om – potentiële – klanten en collega’s te kunnen ontmoeten.

Sessierondes en keynotes

In de twee dagen hebben we ook een aantal interessante sessierondes en keynotes bij kunnen wonen. Op maandagochtend heb ik een sessie bijgewoond van Gerwald van der Munt van de RuG over hoe onderwijsinstellingen toelating en diplomawaardering kunnen faciliteren met ProgressNet. Dit was voor mij extra leuk, omdat ik hier zelf bij betrokken ben geweest. De sessie werd druk bezocht en na afloop ontstonden er boeiende discussies. In de middag heb ik een sessie bijgewoond van de Hogeschool van Amsterdam over het Integraal Skillspaspoort, waarmee de weg naar een skillsbased arbeidsmarkt wordt ingeslagen, waar het diploma niet meer heilig is.

Inspiratiesessie Breens Network: Loskomen van koedenken

Tijdens de conferentie verzorgden wij vanuit Breens Network ook een inspiratiesessie over het flexibiliseren en individualiseren van het onderwijs. Spreker en onderwijsexpert Dennis van Oeveren deelde hoe we bestaande kaders kunnen loslaten en nieuwe ideeën kunnen verkennen, wat broodnodig is als we het onderwijs flexibeler willen maken. In een eerdere blog vertelde Dennis al hoe je loskomt van dit zogenaamde koedenken.

Dansje wagen

De eerste dag werd afgesloten met een uitgebreid walking diner met heerlijk eten! Het was heel fijn om op een informele manier met mensen uit het vak te kunnen spreken. Om acht uur startte het feest. Ik moet zeggen, dat was een bijzondere ervaring. Ik ben zelf student geweest, maar de keren dat ik op maandagavond zo’n volle dansvloer zag, dat zijn er niet veel.

Energizer om wakker te worden

De dinsdagochtend begon met een energizer. Dat was geen overbodige luxe na de feestelijke maandagavond. Voor we aan de eerste keynote konden beginnen werd het slaperige publiek in actie gezet. In no-time stonden we met een paar honderd man een mooie choreografie uit te voeren: vier keer op de borst kloppen, met de vingers knippen in de lucht, een sprongetje maken, in de handen klappen… Of het er mooi uitzag, betwijfel ik, maar het was vooral heel grappig om te zien hoe iedereen – onder groepsdruk – probeerde mee te doen.

Eus: ‘Zet studenten in hun kracht’

De eerste keynote van de dinsdag was van schrijver, columnist en presentator Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus. Hij vertelde over zijn jeugd en over wat onderwijs voor hem heeft betekend. Zijn belangrijkste boodschap? Kijk uit voor vooroordelen, probeer geen dingen in te vullen voor studenten, maar geef ze aandacht en zet ze in hun kracht.

Veelbelovend

Behalve nog meer inspirerende keynotes van Thomas Rysgaard Christiansen, voormalige CEO van KOMBIT, en Nouchka Fontijn, de eerste Nederlandse vrouwelijke bokser op de Olympische Spelen, waren er interessante sessierondes. Zelf heb ik de sessieronde van NHL Stenden bijgewoond over het ontwikkeltraject van de studiecoachmonitor en het studenten- en docentendashboard. De studiecoachmonitor is inmiddels live en is bedoeld om studenten beter te kunnen begeleiden gedurende hun studie en het welzijn beter te kunnen monitoren. Het studenten- en docentendashboard is op dit moment in ontwikkeling. Dit dashboard zorgt voor een eenduidige informatievoorziening, meer regie op de studie en verschillende samenwerkingsmogelijkheden tussen studiecoach en student. Een veelbelovende ontwikkeling en een veelbelovende conferentie.

Meer weten?

Wil je ook graag met ons aan de slag of mogen we in 10 minuten ons systeem aan je uitleggen? Bel of mail ons: 050 - 205 35 30 | info@progressonderwijs.nl

 


;